onsdag 1 juli 2009

Hundar och kön

Igår när vi var och tränade så träffade Yoda Sofias tre hanhundar, alla okastrerade. Hennes dvärgpinscher Bissen hade redan första gången de sågs bestämt sig för att Yoda var en snygg brud. Detta kom även hennes andra killar fram till också! Hennes Logan gick runt och nosade och nosade och funderade, tills det sa klick i hjärnan och han då försökte klättra upp och jucka på Yoda. Hans slutsats var att det var en brud! Eller åtminstonde ingen hanhund, och då är det en brud. Hundar har en väldigt svartvit syn på kön. Ingen queerteori eller sånt här inte. Antingen är det en tjej eller kille, punkt slut. Androgynitet tror jag inte förekommer i hundars begreppsvärld.. Sofias hanhundar är inte de enda som försöker jucka på Yoda, utan rätt många jag känner som har okastrerade könsmogna hundar upplever en förvirring ang Yodas kön och kommer ofta till slutsatsen att det är en tik.

Ännu mer intressant vore att veta vad Yoda upplever sig vara för kön. Han gillar ju att slicka på löptikskiss. Det är ju rätt hanhunds-aktigt. Fast de tikar jag haft har också varit intresserade av sånt kiss, men det kanske är mer för att kolla konkurrensen? Har en teori om att Yoda faktiskt inte kan definiera sitt kön. Kanske är ett förmänskligande, men efter kastreringen blev han osäkrare, och det kan mycket väl ha med hans förvirrade könsidentitet att göra. Tänk bara på hur förvirrade heteronormativa människor blir när de inte direkt kan bedöma om någon är en man eller kvinna, eller om en person föredrar att bli refererad till som "hen". Vi har ändå intelektuella förutsättningar att förstå sådant(även om vissa verkar sakna det..), men tvivlar på at hundar har det. Där finns det två kön, och inga mellanting. Antingen eller.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror det kanske kan handla om vana också... mina är ju ovana vid kastrater, väldigt sällan dom träffar nån. I USA däremot är det ju kutym att kastrera alla hundar som inte ska gå i avel (och då tänker dom inte så mycket på att undvika problembeteenden utan mer att helt ta bort risken för tjuvparningar - iaf dom jag har pratat med). Och mina amerikanska hundkompisar kände inte alls igen det här att okastrerade hundar skulle ha svårt att könsbestämma dom kastrerade... så det kanske bara är ett problem om dom är ovana vid kastrater?
/Dvärghundspossen

Ida Eklöf sa...

Dina grabbar är ju inte de ända hundar som haft problem med att könsbestämma Yoda. Är iofs främst hanhundar jag märkt detta på, tikar verkar inte riktigt bry sig lika mycket. Enligt löptikar så är Yoda fortfarande en potentiell avelshane, även om Yoda inte anser att han är det.. *s* Men kan nog ha med vana att göra också, hur många kastrater de träffat osv.