onsdag 16 september 2009

Lydnadsträning.

Ikväll tränade jag med Sandra och Keep här i Flemingsberg. Körde på en gräsmatta en bit bort eftersom Apollogruppen hade rallylydnadskurs på planen. Var bra att träna på gräs, just för att Yoda har lite svårt att ligga på det. Dessutom var det en massa andra intressanta störningar. Tex folk som var ute och gick med sina hundar 100 m bort, en kille som spela frisbeegolf(vi var precis vid korgen), hundar som skällde och lekte, viltdoft på gräsmattan och massa annat också. Först körde vi en platsliggning, Yoda var grymt taggad på att träna och hade svårt att ligga. Reste sig och nosade en del trots att jag körde väldigt korta stunder. Efter det började jag ta tag i språngmarschen. Har bestämt mig för att baklängeskedja lydnadsettans linförighet, för att göra det enklare för mig själv så har jag gjort en liten illustration:
1. SLUT! :D
2. utgångställning - gå 3 m - spring 5 m - gå 3 m - halt.
3. utgångställning - gå x m - halt - gå x m - hö om + punkt 2.
4. utgångställning - helt om - gå x m - vä om halt + punkt 3 + punkt 2.
Osv. Nu är bilden av lydnadsettans linförighet väldigt schematisk och det behöver inte vara precis så här när vi går ut på tävling, men det är en liten mall att träna efter när man ska få ihop alla delmoment i linförigheten. Idag tränade jag för första gången språng marsch, med studsande hund på knöggligt underlag. Spännande! Det gick bra, han studsar ju, men är bara att klicka när han inte gör det och fortsätta så. Samt inte springa för fullt i början.. Det svåraste är nog att springa och hålla koll på mig själv, hunden och kopplet samtidigt.. Samt klicka när han springer på marken.

Körde även läggande och ställande under baklängesmarsch. Jag är nöjd, behöver bättre stimuliskontroll mellan ligg och stå. Körde en del stadga i ståendet också, att jag ska kunna gå runt honom och ställa mig i utgångsposition utan att han rör sig. Bara kört detta i korridoren med minimal störning, och han klarade detta bra ute med störning också! :D

Dessutom har jag börjat klicka leken, så han kunde kampa en hel del mellan momenten! Underbart! Sen gick vi tillbaka till planen där de hade kurs och stod där ett tag. Det var grymt jobbigt för våra hundar, framförallt Yoda, att titta på när andra hundar tränade.. Tänkte gå in på plan och köra lite efter de var klara, men både jag och Yoda var trötta så efter att ha stått där och glott en stund så gick vi hem istället.

2 kommentarer:

Dvärghundspossen sa...

Ojoj språngmarschen ja... här körs det lite efter devisen "det blir som det blir". *S*

Ida Eklöf sa...

Haha, så har jag också tänkt fram tills nu.. ;)